Ako žiť s IBS?

Enzýmy a ich úloha vo vašom tráviacom systéme

Tráviace enzýmy sú látky, ktoré sa vyrábajú v rôznych štádiách trávenia, aby rozložili veľké molekuly jedla na menšie, ktoré sa ľahko vstrebú do čriev.

Tráviace enzýmy sú:

  • Amyláza - rozkladá komplexné sacharidy na jednoduché cukry, napr. sacharózu (kryštalický cukor) na glukózu a fruktózu
  • Laktáza - rozkladá laktózu na glukózu a galaktózu
  • Lipáza - rozkladá tuky na mastné kyseliny a glycerol
  • Pepsín - rozkladá proteíny na menšie čiastočky
  • Trypsín - má podobnú funkciu ako pepsín

Niekedy gastrointestinálny trakt neprodukuje dostatočné množstvo tráviacich enzýmov alebo je precitlivený na niektorú zložku stravy. Výskum o IBS ukázal, že pridávanie tráviacich enzýmov do jedál redukuje nadúvanie, plynatosť, kŕče a bolesti brucha, taktiež frekvenciu naliehavých návštev toalety a hnačky.

Tráviace enzýmy:

  • uľahčujú rozkladanie cukrov, tukov a proteínov
  • pomáhajú tráviť ťažké jedlá
  • uľahčujú vstrebávanie optimálneho množstva jednotlivých zložiek stravy
  • znižujú množstvo cukrov, ktoré sa dostávajú do hrubého čreva, preto môžu znížiť množstvo plynov vzniknutých pri fermentácii
  • redukujú nadúvanie

Niektorí ľudia s IBS zaznamenali, že potrebujú pomoc nielen so zhoršenou funkciou čriev, ale aj s pankreasom - hlavným orgánom produkujúcim životne dôležité tráviace enzýmy. Môže existovať množstvo ľudí, ktorí okrem IBS majú nedostatok laktázy, čo znamená, že majú nežiaduce účinky na mliečne produkty. Doplnenie stravy tráviacimi enzýmami môže pomôcť zmierniť tieto príznaky. Za pokus to stojí, obzvlášť ak ste si všimli, že tráviace problémy, ako napr. nadúvanie alebo nadmerná plynatosť, sa objavujú po istých jedlách.